YouTube İlkokulu - Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Daha Fazlası BURUN KANAMALARININ DOĞAL TEDAVİLERİ - YOUTUBE İLKOKULU

BURUN KANAMALARININ DOĞAL TEDAVİLERİ



Burun Kanaması

Gençlerde ve çocuklarda sık tekrarlayan ve az miktarda olan kanamalar çoğunlukla burnun 1 cm gerisinde meydana gelmekedir. Burası kan damarlarının çok yoğun olduğu bir bölgedir.

Çocuklarda burun kanamalarının en sık sebebi burun karıştırmadır. Çocuklar burunlarını karıştırarak kılcal damarların çok yoğun olduğu bu bölgeyi zedelemekte ve tekrarlayan burun kanamalarına neden olmaktadır. Ayrıca burna alınan darbeler, sümkürme ve aksırma da burun kanamalarının diğer sebepleri arasındadır.

İleri yaştaki hastalarda görülen kanamalar ise daha şiddetli, kendiliğinden durmayan, çoğunlukla da burnun arka bölgelerinden kaynaklanan ve sıklıkla hastaneye yatırma zorunluluğu duyulan ciddi kanamalardır. Bu kanamalar daha çok tansiyon hastalarında ve kan sulandırıcı ilaç kullanımlarında ortaya çıkmakta, ciddi seyirli olmaktadır.


Burun Kanamalarının Doğal Tedavileri

İlk Olarak Pratikte Yapılabilecekler: 

-Baş hafifçe öne doğru eğilmeli, kanın yutularak mideye gitmesi engellenmelidir. Başı geriye doğru eğmek kanın mideye gitmesine neden olur. Bu da bulantıya ve kusmaya  yol açabilir. 

-Soğuk suyla burun fazla sümkürmeden temizlenmelidir.

-Daha sonra burnun yumuşak kısmı kuvvetlice 5 dakika sıkılmalıdır.

-Buna rağmen burun kanaması hala devam ediyorsa, tekrar burna soğuk su çekilmeli ve sümsürülerek içerdeki pıhtılar çıkarılmalıdır. Sonrasında tekrar burnun yumuşak kısmı sıkılmalıdır.

-Bu işlem kanama durana kadar birkaç kez tekrarlanabilir. 

-Burun kanaması durumunda aspirin gibi kanı sulandırıcı ilaç ve ağrı kesicilerden uzak durulmalıdır. Yoksa kanama artar.

1- Soğuk Kompres Uygulamak

Burun kanaması için en etkili yöntemlerden biri burna soğuk kompres uygulamaktır. Birkaç dakika boyunca burnunuza soğuk kompres uygulamak kanama yapan kılcal damarları daraltır ve kanın durmasını sağlar.                                                

2- Elma Sirkesi

En iyi yöntemlerden biri de pamuklu sirkeyle burna tampon uygulamaktır. Elma sirkesi içindeki asit, kan damarlarını daraltmaya ve böylece kanamayı durdurmaya yardımcı olur.

Bir parça pamuğu sirkeye batırın ve etkilenen burun deliğine yerleştirerek yaklaşık 10 dakika bekleyin. Bu yöntem genellikle ilk denemede kanamayı durdurur.


3- Tuzlu Su

Burun mukozasında özellikle kış aylarında oluşan kuruluk burun kanamasının en yaygın nedenlerinden biridir. Tuzlu su burun mukozasını nemlendirir. Bir bardak ılık suyun içine 1 çay kaşığı kaya ya da deniz tuzu koyup karıştırın. Bu karışımdan birkaç damlayı kanamanın olduğu burun deliğine birkaç damla damlatın.

4- Isırgan

Isırganın damarları doğal olarak büzme özelliği vardır. Özellikle  alerjiye bağlı burun kanamalarında etkilidir.

Bir bardak suyu kaynattıktan sonra içine 8-10 tane taze ısırgan yaprağı koyun ve 10 dakika çay demler gibi demleyin.

Soğuduktan sonra bir parça pamuğu ısırgan çayına batırın ve etkilenen burun deliğine yerleştirerek yaklaşık 10 dakika bekleyin.  Bunu gün boyu 2-3 kere tekrarlayabilirsiniz.


5- Su

Gün boyunca yeterince su içilmemesi, burun mukozasının kurumasına neden olur. Bu da burun kanamalarına neden olabilir. Gün boyunca yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun. (2-2,5 litre)


2 yaşından Küçük Çocuklar İçin Önlemler

-Tırnaklarını düzenli olarak kesin. Böylece burnunu karıştırırken burnuna zarar vermez.

-Bir pamuklu çubuğu vazelinleyin. Daha sonra burnun iç kısmına (burun mukozasına) sürerek mukozanın gün boyu nemli kalmasını sağlayın. Bunu günde 3 kere yapabilirsiniz.

Ya da eczaneden alacağınız bebeklere uygun tuzlu burun spreyiyle burun mukozasının nemli olmasını sağlayabilirsiniz.

-Kanama esnasında kan mideye akacağı için bebeğin başını arkaya eğmeyin. Mideye giden kan bulantıya ve kusmaya neden olur.

Bebeklerdeki burun kanamalarının çoğu kendiliğinden ya da burunu iki parmak arasına sıkıştırmakla durur. Bu şekilde durmayan kanamalar hekim müdahalesi gerektirir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar